Pizza-kultúra Argentínában

Hogy miért írok a pizza-kultúráról? Először is, mert imádom az olasz konyhát és Budapesten már szinte minden jelentős olasz éttermet kipróbáltam. Ugyanakkor amit mi, európaiak gondolunk a pizzaevésről, az jelentősen eltér attól, ahogy az argentínok gondolnak a pizzára és egyáltalán az olasz konyhára. A legjobb, hogy az öntudatos argentínok szerint az ő pizzájuk sokkal jobb, mint az olasz pizza. Vajon mit szólnak ehhez az olaszok? Szóval hogy is van ez?

 
Az, hogy Buenos Airesben az olasz konyha dominál, köszönhető a nagy számú olasz bevándorlónak. Az elmúlt 120 évben azonban kialakult az argentínok saját pizza kultúrája, ami megér egy bejegyzést.

Először is Argentínában a pizzéria és az olasz étterem két külön fogalom, nem összekeverendő. Míg olasz étteremben csak és kizárólag tésztát szolgálnak fel szószok ezernyi variációjával, addig a pizzériában ugyanekkora választék van pizzákból. De a kettő soha nem keveredik. Hogy is képzeltem! Szóval mikor Buenos Airesben beléptem egy pizzériába és magamhoz vettem az étlapot, picit zavarba jöttem, mert van itt minden a paradicsomos, tejfölös-szószos, illetve hagymás-szószos alapoktól kezdve a különböző feltéteken át a formák mindenféle variációjáig.

Jó tudni, hogy az argentín pizza picit más, mint olasz barátai. Míg az olaszok esküsznek a 'vékony tészta - vastag rátét' kombinációjára, addig argentínába emigrált leszármazottaik kicsit rátoldottak erre, és itt a ' vastag tészta - mégvastagabb rátét' az elvárt mennyiség. Ne csodálkozzunk tehát, ha egy kisebb méretű pizzát először kinevetünk, majd pár perc múlva már könyörögve nézünk szomszédunkra, hogy ugyan már, segítsen ki és egye meg a maradékot. 

Először én is fel voltam háborodva, mikor közösben rendeltek nekem pizzát. De itt az a szokás, hogy társaságok együtt rendelnek pizzát, azt megosztják, majd ha még marad hely többnek is, akkor jöhet a következő. Nem kérdés tehát, hogy ezek a pizzák nagyon-nagyon laktatóak. Tökéletes, ha az ember csak beugrana valahova megenni valami gyorsat és finomat.

Mi közül lehet tehát választani?
Van a klasszikus pizza paradicsomos szósszal és különböző rátétekkel. Ezt már mind ismerjük. De aztán itt van a "fugazzeta", mely áll egy pizzaalapból, és rajta hegyekben áll, - vagy inkább aranylik - a hagyma és a sajt. Ilyet először egy genovai bevándorló készített a múlt század elején, és azóta is töretlen a sikere. Aztán a húsimádóknak itt a "milanesa", ami igazából egy bécsi szelet, és erre az alapra kerülnek a feltétek. Diétázóknak nem ajánlom. :)

Pizzériában lehet ülve, állva vagy elvitelre fogyasztani. Egyelőre még nem mertem beállni a földszinten tolongó, szeleteket majszoló tömegek közé, úgyhogy arra majd később fog sor kerülni. Addig is kis asztaloknál ülve térképezem fel a buenos aires-i pizzériákat, és küldöm róluk a jelentést. 

"A" pizza
Milanesa! Nem, nincs hozzá köret, ezt így tolják.




Iratkozz fel a Hétmérföldes Utazás legfrissebb bejegyzéseire Emailen

 Iratkozz fel a friss bejegyzésekre olvasóprogramon keresztül