Vendégségben az orrnál

Forrás: iprofesion.com
Híres parfümgyártó cégek illatok kikeveréséhez gyakran hívnak segítségül olyan különös képességű embereket, akik több ezer illatot tudnak megkülönböztetni egymástól. Ők az "Orr", és a világ minden táján keresik őket. Azt azonban már kevesen tudják, hogy léteznek olyanok, akik kifejezetten teafüvek illatainak megkülönböztetésére szakosodtak. A világon jelenleg hét ilyen tea mester él és alkot, és egyikük éppen itt él Buenos Airesben. Ő Inés Berton, az ő tea-üzletét látogattam meg.


Inésről először egy interjúban hallottam, ahol arról mesélt, hogy nyolc év alatt hogyan sajátította el a teaízlelés képességét New Yorkban, és hogyan nyitotta meg első üzletét, a Tealosophy-t Buenos Airesben a 2001-es argentín válság kellős közepén. Elmondása szerint jelenleg 5000 teakompozíciót tud megkülönböztetni, és egy illat alapján képes kikövetkeztetni a teafű eredetét.

A teaüzletbe egy, az utcáról nyíló kis kerten keresztül lehet bejutni. Már a kert egy csoda, ahogy be van rendezve. Kis cserepekben sorakoznak a növények, mellettük fém talicskák és vödrök, mintha éppen akkor hagyta volna abba valaki a munkát. Innen nyílik egy tündéri télikert, és azon át lehet bejutni a teaüzletbe. Itt sajnos nem lehet leülni teázni, viszont a polcokon 105 féle teakeveréket kínálnak megvételre. Akik pedig szeretnék az illatokat beszippantani és megállni egy percre, azok gyönyörködhetnek a gyertyával megvilágított szobában a fali polcokon kiállított kínai és japán teáscsészékben és a különböző, egzotikus teázáshoz szükséges kellékekben.

Tábla a kert falán: hangulatok és érzések uralta terület.
Ebből a kis kertből nyílik a teaüzlet.

A teaüzlet mellett van egy másik helyiség is, ahol a kínai kultúrával összefonódva koloniális stílusú bútorok vannak kiállítva ugyancsak megvételre. Vannak itt tömény fából készült asztalok, nádból font karosszékek, lennel burkolt kanapék, fából faragott ketrecek egzotikus madaraknak, régi stílusú csillagászati távcső és angol virágmintás étkészletek.

Fotót sajnos nem lehetett készíteni, úgyhogy titokban kattintottam párat. A kis kertre és galériáira árai miatt leginkább a mindent a szemnek, semmit a kéznek a jellemző. Azonban a kert bejáratában álló tábla hűen hirdeti, hogy ez egy hangulatok és érzések által uralt terület. Itt nem csak a szemünk van elkényeztetve a kis kert és az egzotikus bútorok által, hanem Inés teáinak illatai is távoli tájakra repítenek minket.



Lakberendezési bolt portékái.
Tealevélből tusfürdő.