Kormányellenes tüntetés argentín módra

Forrás: Clarín
Hallottam már arról, hogyha valami nem tetszik az argentínoknak, akkor tüntetnek. Tüntetnek a dolgozók, az egyetemisták, tüntetnek a kormány ellen, eszmék mellet, és szinte minden hétre jut egy tüntetés egy-egy utcán, egy-egy forgalmasabb helyen. Ilyenkor a közlekedés megbénul és ezt az időt már rutinszerűen hozzá kell számítani az utazási időhöz, mert ugye, mi van, ha tüntetés van. Ezekről azonban mindig akkor értesülök, amikor beáll a forgalom, és utastársaimmal a forró buszbon pihegve tűrjük, ahogy araszolunk előre.

A tegnapi tüntetés egy kicsit más volt. Erről már egy héttel ezelőtt tudtam, mert nemcsak egy kerület, nemcsak Buenos Aires vagy egész Argentína, de a világban élő argentín közösségek is készültek rá. Már előre nevet is adtak neki, ez lett a 8N (november 8. után). A tüntetés a Cristina Fernández de Kirchner által vezetett kormány utóbbi egy éves politikája és a közbiztonság helyzete ellen szerveződött. A legutóbbi hasonló, kormányellenes tüntetés nem is olyan régen, szeptember 13-án zajlott. Akkor a fő gyülekezési pont a kormány székháza előtt, a Casa Rosadanál volt. Most a világ legforgalmasabb útjának közepén, az Obeliszknél volt a találkozó. "Este 8 óra, Obeliszk előtt" - így szólt a felhívás. A hír a közösségi hálón terjedt, és itt közölték a részleteket. "Mindenki hozzon magával serpenyőt."

Azt a jelenlegi kormány már jól tudja, hogyha az emberek serpenyővel vonulnak az utcára, akkor annak messzemenő következményei lehetnek. 2001. decemberében a nép így váltotta le az akkori kormányt. A feldühödött középosztály dühösen verte a serpenyőket a három éve tartó gazdasági recesszió és a hiperinfláció miatt. Azóta a felvonulásnak ezt a formáját 'cacerolazos' névvel illetik, mely a spanyol serpenyő, a cacerola szóból ered. 

A tömegek gyülekezési helye az Obeliszk körül volt este 8-kor. Forrás: Clarín
Tüntetés az Olivos Rezidencia előtt, ahol Cristina Kirchner éppen tartózkodott. Forrás: El Litoral

Tegnap este 6 órakor már megkezdődött a gyülekezés az Obeliszk körül, és a város több forgalmasabb pontján, így a Casa Rosadanál, de a lakásomtól pár sarokra lévő kereszteződésben is. Szinte minden tévécsatorna folyamatosan közvetítette az eseményeket, egyedül a kormányközeli csatorna, a 26 beszélt az Obama választások eredményéről. A tévék felhívásban kérték az emberektől, hogy este 7 után ne használják a tömegközlekedést.

A legtöbb transzparensen a közbiztonság, a korrupció, a demokrácia és az újraválasztás szavak szerepeltek. Az elégedetlenség okai a lassuló gazdasági fejlődés, a magas infláció (Venezuela után a második legmagasabb, évi közel 24%), a közbiztoság problémája és a dollárban való megtakarítások megszorítása, mely az argentín peso folyamatos leértékelődése miatt vált szokássá.

Becslések szerint 700 ezren vonultak az utcákra Buenos Airesben, és több ezren az ország más pontjain. A tüntetés békésen zajlott, egy-két agresszív tüntetőn kívül az emberek vagy a serpenyőket verték összehangolva, vagy az argentín himnuszt énekelték. Én is kimentem a kereszteződéshez szétnézni. Az emberek egymás mellett, argentín zászlóval vagy serpenyővel a kézben tapsoltak, doboltak és énekeltek. Néha egy-egy petárda is felrobbant, amit nagy ujjongás követett. A kereszteződésben a tömeg elállta a kocsik útják, melyeknek kerülőúton kellett továbbhaladniuk, de így is sok szimpatizáns autóvezető kürtölt a dudájával, míg elhaladt a tüntetők mellett.




A kormány már a megmozdulás előtt a politizálás mellőzésére szólította fel az ellenzéki pártokat, és maga Cristina is a Quinta de Olivos, külvárosi rezidenciájának falain belül nézte végig tévén a tüntetést, míg az épület előtt tízezrek verték neki a serpenyőt. Az amúgy esténként rózsaszínben fénylő Casa Rosada is sötétségbe borult.

A kirchnerista szenátor, Anibal Fernández másnapi nyilatkozatában azt mondta, hogy a felvonulásnak nem volt egyértelmű üzenete, nem volt egységes koncepció, és nem érti, hogy mi volt az egész megmozdulásnak a célja. Egyet azonban biztosan tud, hogy ez nem fogja a kormány munkáját hátráltatni. (Forrás: ellitoral.com)

A filozófus Ricardo Foster szerint egy csoport demokratikus formában és szabadon fejezhette ki nemtetszését a kormány munkája ellen. Ugyanakkor világos az is, hogy ennek a csoportnak nincs, aki az élére álljon. (Forrás: clarin.com) 

"Rád szavaztam!!! Úgy tűnik, hogy tévedtem."
Forrás: BBC
Mindenesetre jól mutatja, hogy Cristina kormánya mennyit veszített népszerűségéből, hogy míg tavaly az újraválasztásokon a szavazatok 54%-át szerezte meg, becslések szerint minden harmadik középosztálybeli szavazatával, közel egy év után most ugyanez a középosztály vonult az utcákra, hogy kifejezze elégedetlenségét. A BBC szerint a jövőre esedékes időközi választások mindenesetre próbatételt jelentenek a kormány számára.




Iratkozz fel a Hétmérföldes Utazás legfrissebb bejegyzéseire Emailen

 Iratkozz fel a friss bejegyzésekre olvasóprogramon keresztül