Guacamole - avokádó krém

A guacamole (ejtsd: gvakamole) egy avokádóból készült pikáns, mexikói krém, mely nagyon gyorsan megvan, és szuper mártogatós étel összejövetelekre.

Guacamolét az aztékok fogyasztották már a 16. században. A név az āhuacamolli szóból ered, mely szó szerint avokádó krémet jelent. Először egy baráti összejövetelen találkoztam vele, és minden neveltetést félretéve, szinte felfaltam. Akkor a házigazdától elkértem a receptet, amit most ki is próbáltam.





Az avokádó nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Amellett, hogy csökkenti a koleszterinszintet és a cukorbetegség kockázatát, ajánlják még magas vérnyomás, érelmeszesedés és gyomorbántalmak ellen. Jelenleg még kutatják rák-ellenes hatását.
 
Az avokádót Argentínában amúgy érdekes módon paltának hívják, mely quechua eredetű.

 
Hozzávalók az avokádó krémhez 4-6 főre:
 
• 3 db érett (sötét héjú, puha) avokádó
• 1 db paradicsom
• fél közepes hagyma (vörös vagy lila)
• 2-3 db gerezd fokhagyma
• citromlé
• chili vagy pirospaprika
• bors
• só

Elkészítés:

1. Az avokádókat félbevágjuk, a magokat kiszedjük, és a héjukat lehúzzuk, majd egy edényben villa segítségével pépesre nyomkodjuk őket.

2. A paradicsomot leforrázzuk és a héját eltávolítjuk, a hagymát apró szeletekre vágjuk, ezeket és a kilapított fokhagymát hozzákeverjük az avokádóhoz. Turmixolhatjuk is őket.

3. Citromlével, pirospaprikával, borssal és sóval ízesítjük.

4. A masszát összekeverjük, letakarjuk, és hűtöbe tesszük. Készen is van!

A guacamole pikáns krém, melyet nacho chipsszel a legstílusosabb tálalni. Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés és szeretnéd a történeteket a postaládába kapni, akkor iratkozz fel a hírlevélre itt, vagy gyere a Facebook oldalra beszélgetni itt
.